Arduino LM35 ile sıcaklık ölçümü

Uygulama: LM35 ile sıcaklık ölçümü

Bu uygulamada LM35 sıcaklık sensörü yardımıyla ortamın sıcaklığını ölçeceğiz. LM35 sensörünün besleme (5 V), toprak ve çıkış olmak üzere üç adet pini bulunmaktadır. Çıkış pinindeki değer ortamın sıcaklığına göre doğrusal olarak değişmektedir.
Bu uygulamayı yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler;
  • 1 x Arduino
  • 1 x LM35 (Sıcaklık Sensörü)
  • 1 x Breadboard


  Kablo bağlantılarınızı şekildeki gibi yapınız. Sensörün resimde görüldüğü gibi yazılı kısmı size bakacak şekilde tuttuğunuzda 1. pin 5 volt besleme, 2. pin çıkış pini ve 3. pin toprak pinidir. Devreyi resimdeki gibi kurduktan sonra yazılıma geçelim.
Arduino'nun A0 pininden LM35'in çıkışındaki gerilimi ölçeceğiz. Bu gerilimin sayısal değerini LM35'in datasheet'inden aldığımız formül ile sıcaklığa çevireceğiz. Daha sonra da elde ettiğimiz sonuçları USB üzerinden bilgisayara aktaracağız.











KOD:




Bu bölümde öğrenilen bilgileri özetlemek gerekirse; analog sinyaller devamlı sinyallerdir ve sonsuz çözünürlükte değerler alabilir, bu yüzden Arduino analog sinyalleri direkt olarak işleyemez. Arduino'nun bu sinyalleri kullanabileceği duruma getirme işlemine Analog Dijital Çevrim (ADC) denir. Arduino üzerinde ADC işlemi için özelleşmiş pinler bulunur. Bu pinler ile alınan analog sinyal, 10 bitlik sayısal değere çevrilerek kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BARA (ANA BARA VE TRANSFER BARA )

KESİCİLER AYRINTILI BİLGİ